‘Utrecht koos afgelopen weekend dé Nederlandse witte wijn’

Beste wijnmakers en wijnliefhebbers

Ondanks corona vond afgelopen zondag in restaurant Kantien in Utrecht het wijnevenement ‘Utrecht kiest de Nederlandse witte wijn 2021’ plaats. Wij zijn blij dat we deze wedstrijd op een veilige manier hebben kunnen organiseren en we zo meer bekendheid konden geven aan Nederlandse wijn en Nederlandse wijnprofessionals. 

Op uitnodiging van organisatoren Ilse Swank en Maurice Warnier gaf Joke van der Leij de aftrap van het wijnevent. Zij overhandigde het eerste exemplaar van haar boekje ‘Bevlogen Nederlandse wijnvrouwen’ aan Silvia Anthonj en Janine Vos (voorzitter Nederlands Wijngilde afdeling Utrecht). Beiden staan met hun verhaal in deze uitgave die rijkelijk is geïllustreerd met foto’s van Ilse Swank. Het boekje was tijdens het wijnevent te koop voor een speciale deelnemersprijs.     

Daarna startte een panel van wijnkenners en -professionals met de keuring van zeven ingezonden Nederlandse wijnen: Deelgaarderberg in Maria Hoop, Hoog Beek en Royen in Zeist, Hof van Twente in Bentelo, Kleine Schorre in Dreischor, Middeldorp in Nijkerk, De Dassemus in Chaam en Tussen Rug en Rijn in Elst. 

Het proefpanel bestond onder andere uit Peetra van der Knaap (registervinoloog en wijnauteur van o.a. ‘12x Wijnweekendje weg’), Silvia Anthonj (docent Wijnmarketing aan de Hochschule in Geisenheim, vinoloog en wijnmaker/eigenaar wijndomein MinZeven in Lelystad), en Maarten van der Mullen.  De panelleden proefden alle wijnen blind aan de hand van een proefnotitie. De deelnemers aan het wijnevenement kregen intussen enkele wijnworkshops van Magister Vini Jan Vegter en Wijnmeester Kees Kraaij (Nederlands Wijngilde) en proeverijen van zowel Nederlandse als Portugese wijnen aangeboden.

De uitslag:

1e prijs: wijngaard Hof van Twente uit Bentelo met de Solaris-Twentewijn
2e prijs: wijngaard Hoog Beek en Royen uit Zeist met de Johanniter 2020
3e prijs: wijngaard de Kleine Schorre uit Dreischor met de Kleine Schorre Auxerrois Schouwen  D®uiveland


Namens de organisatie en het proefpanel feliciteren wij Hof van Twente en de andere prijswinnaars met deze mooie beoordeling. Natuurlijk danken wij ook alle deelnemers die hun wijnen voor deze wijnwedstrijd wilden laten keuren. Dankzij jullie inzendingen hebben mensen in Utrecht en omgeving kunnen kennismaken met de smaken en aroma’s van jullie wijnen en is de bekendheid met Nederlandse wijnen weer een beetje groter geworden. 

PS! Zoek je nog een leuk decembercadeau? Het boek ‘Bevlogen Nederlandse wijnvrouwen’ staat vol mooie verhalen en smaakopwekkende proefnotities. Een must voor elke wijnliefhebber! Te koop via www.focusopwijn.nl. Wil je een factuur? Geen probleem, maar bestel dan via de website van Joke van der Leij: www.tekstjuweel.nl.

1e prijs: wijngaard Hof van Twente uit Bentelo met de Solaris-Twentewijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.