Fotograferen op het binnenhof

Hoogstwaarschijnlijk de jongste documentaire fotograaf.

Krystian Glapinski mocht een dag meelopen met Bas Maat op het binnenhof. Foto’s van Krystian staan op Facebook.

Hoe druk de ministers het ook hebben, maar zowel Hugo de Jong als de twee ministers van onderwijs Robbert Dijkgraaf en Dennis Wiersma maken tijd vrij om de klassenkrant (‘Beter onderwijs, dan geen onderwijs’) van Montessorischool Oog in Al in ontvangst te nemen.

Focus op fotografie

Zien en gezien worden

Beste bezoekers,

Welkom op mijn website! Ik wil graag met jullie delen waarom ik zo gepassioneerd ben over fotografie en het vastleggen van bijzondere momenten en verhalen.

Voor mij is het mooiste aspect van het zijn van een fotograaf het contact met mensen. Ik ben dol op het fotograferen van mensen, vooral wanneer ik die sprankeling in hun ogen zie tijdens het vertellen van hun verhalen. Het is dat beeld, die essentie, die ik wil vastleggen. Het maakt niet uit waar deze ontmoetingen plaatsvinden; het kan zijn met wijnmakers, mensen in de wasserette, op straat, op mijn school of zelfs tijdens mijn vakanties. Overal waar ik fotografeer, ontstaat er een connectie. Ik voel me gelukkig dat mensen zich open durven te stellen en met mij willen delen waar ze mee bezig zijn.

De focus op het moment kan mij op een positieve manier verbinden met de mensen die ik fotografeer. En dan, met een klik van de camera, staan ze vastgelegd op beeld. Gezien door mij en soms zelfs gepubliceerd in tijdschriften zoals ‘Wijn en Wijngaard’ of een magazine dat te vinden is in de VVV’s in Limburg. Ik heb mooie beelden gemaakt van wijngaarden en portretten. Ook zijn enkele van mijn foto’s opgenomen in het boek van Petra Knaap, ‘Overnachten bij de Wijngaard’. Daarnaast heb ik met veel enthousiasme de foto’s gemaakt voor het boek ‘Bevlogen Wijnvrouwen’ en ‘Zien en gezien worden’.

Voor mij is fotografie meer dan alleen het vastleggen van beelden; het is het vastleggen van mensen, waarvan sommige mensen hun eigen verhaal elke dag weer in een ander jasje wordt gegoten. Het maakt niet uit, want elke dag brengt een nieuw verhaal of gevoel met zich mee. Voor mij is dat leven, dat ik graag voorbij zie flitsen.

Ik ben dankbaar voor elke kans die ik krijg om mensen te ontmoeten en hun verhalen vast te leggen. Het is een voorrecht om die momenten te kunnen delen en anderen te inspireren. Op deze website kun je een glimp opvangen van mijn werk en mijn passie voor fotografie ervaren.

Bedankt voor het bezoeken van mijn website. Ik hoop dat mijn beelden jullie raken en inspireren.

‘Utrecht koos afgelopen weekend dé Nederlandse witte wijn’

Beste wijnmakers en wijnliefhebbers

Ondanks corona vond afgelopen zondag in restaurant Kantien in Utrecht het wijnevenement ‘Utrecht kiest de Nederlandse witte wijn 2021’ plaats. Wij zijn blij dat we deze wedstrijd op een veilige manier hebben kunnen organiseren en we zo meer bekendheid konden geven aan Nederlandse wijn en Nederlandse wijnprofessionals. 

Op uitnodiging van organisatoren Ilse Swank en Maurice Warnier gaf Joke van der Leij de aftrap van het wijnevent. Zij overhandigde het eerste exemplaar van haar boekje ‘Bevlogen Nederlandse wijnvrouwen’ aan Silvia Anthonj en Janine Vos (voorzitter Nederlands Wijngilde afdeling Utrecht). Beiden staan met hun verhaal in deze uitgave die rijkelijk is geïllustreerd met foto’s van Ilse Swank. Het boekje was tijdens het wijnevent te koop voor een speciale deelnemersprijs.     

Daarna startte een panel van wijnkenners en -professionals met de keuring van zeven ingezonden Nederlandse wijnen: Deelgaarderberg in Maria Hoop, Hoog Beek en Royen in Zeist, Hof van Twente in Bentelo, Kleine Schorre in Dreischor, Middeldorp in Nijkerk, De Dassemus in Chaam en Tussen Rug en Rijn in Elst. 

Het proefpanel bestond onder andere uit Peetra van der Knaap (registervinoloog en wijnauteur van o.a. ‘12x Wijnweekendje weg’), Silvia Anthonj (docent Wijnmarketing aan de Hochschule in Geisenheim, vinoloog en wijnmaker/eigenaar wijndomein MinZeven in Lelystad), en Maarten van der Mullen.  De panelleden proefden alle wijnen blind aan de hand van een proefnotitie. De deelnemers aan het wijnevenement kregen intussen enkele wijnworkshops van Magister Vini Jan Vegter en Wijnmeester Kees Kraaij (Nederlands Wijngilde) en proeverijen van zowel Nederlandse als Portugese wijnen aangeboden.

De uitslag:

1e prijs: wijngaard Hof van Twente uit Bentelo met de Solaris-Twentewijn
2e prijs: wijngaard Hoog Beek en Royen uit Zeist met de Johanniter 2020
3e prijs: wijngaard de Kleine Schorre uit Dreischor met de Kleine Schorre Auxerrois Schouwen  D®uiveland


Namens de organisatie en het proefpanel feliciteren wij Hof van Twente en de andere prijswinnaars met deze mooie beoordeling. Natuurlijk danken wij ook alle deelnemers die hun wijnen voor deze wijnwedstrijd wilden laten keuren. Dankzij jullie inzendingen hebben mensen in Utrecht en omgeving kunnen kennismaken met de smaken en aroma’s van jullie wijnen en is de bekendheid met Nederlandse wijnen weer een beetje groter geworden. 

PS! Zoek je nog een leuk decembercadeau? Het boek ‘Bevlogen Nederlandse wijnvrouwen’ staat vol mooie verhalen en smaakopwekkende proefnotities. Een must voor elke wijnliefhebber! Te koop via www.focusopwijn.nl. Wil je een factuur? Geen probleem, maar bestel dan via de website van Joke van der Leij: www.tekstjuweel.nl.

1e prijs: wijngaard Hof van Twente uit Bentelo met de Solaris-Twentewijn

Bevlogen Nederlandse wijnvrouwen

Bevlogen Nederlandse Wijnvrouwen – nieuwe uitgave!!

Nieuw: ‘Bevlogen Nederlandse Wijnvrouwen’. 
In deze met fraai beeld geïllustreerde uitgave vertellen 10 markante Nederlandse wijnvrouwen openhartigover hun passie voor wijn en hun vak. Teksten, eindredactie en productiebegeleiding: Tekstjuweel. Fotografie en beeldbewerking: Ilse Swank-Kornmann Rudi. Een must voor elke wijnliefhebber!

Titel: Bevlogen Nederlandse Wijnvrouwen
Auteur: Joke van der Leij (teksten, eindredactie en productiebegeleiding) en Ilse Swank-Kornmann Rudi (beeldbewerking en foto’s)
Uitgever: Tekstjuweel, Zeist, 2021
Bindwijze en aantal pagina’s: soft cover, 76 full colour pagina’s
Formaat: 22,5 cm x 17 cm
ISBN 978 90 9035 206 0
Prijs:  € 14,95 per boek alleen deze prijs via deze Website te koop
Verzendkosten: € 6,00

Boek bestellen

Mail naar info@ilsetta.nl en vermeld je naam- en adresgegevens en hoeveel boeken je wilt hebben. Vervolgens  ontvang je een mail ter bevestiging met daarin het bedrag (inclusief eventuele verzendkosten) dat je moet overmaken. Maak daarna het bedrag over op rekeningnummer NL13 ING 0004 26482 62 ten name van I Kornmann Rudi o.v.v. ‘Bevlogen Nederlandse Wijnvrouwen’. Ook kan ik je een betaalverzoek via Tikkie mailen of appen. Vermeld in je mail waar je voorkeur naar uitgaat. Zodra ik het bedrag heb ontvangen, maak ik het boek verzendklaar. Wanneer het boek naar jou onderweg is, ontvang je de track & trace code. Daarmee kun je de verzending volgen op www.postnl.nl.

Mocht de boekenvoorraad uitverkocht zijn dan bestel ik zo snel mogelijk bij en mail ik je wanneer je je bestelling kunt verwachten.

Click & collect

Wil je ‘Bevlogen Nederlandse Wijnvrouwen’ bestellen en woon je in de buurt van Utrecht? Dan kun je verzendkosten besparen. Hoe? Vermeld in je mail dat je je bestelling zelf bij Focusopwijn wilt ophalen en betaal online zoals hierboven omschreven. Vervolgens krijg je van mij een mailtje wanneer je bestelling klaar ligt. Click & Collect: eenvoudiger kan het niet.

Inhoud ‘Bevlogen Nederlandse Wijnvrouwen’

De laatste jaren zijn er steeds meer vrouwen actief in de wijnsector. Als wijnboerin, -importeur, vinoloog, wijnhistorica, wijndocent of wijnmaker. Deze vrouwen zijn kleurrijk en bevlogen, creatief en krachtig. Met hun werk verrijken ze de van oudsher door mannen gedomineerde wijnwereld. Hoe? Dat lees je in deze uitgave. Daarin staan tien markante Nederlandse wijnvrouwen centraal. Openhartig vertellen zij over hun passie voor wijn en hun vak. Bovendien schreven zij een fraaie proefnotitie van hun favoriete wijn. Zo maken zij hun verhaal compleet.

Deze uitgave is samengesteld en geschreven door tekstschrijver Joke van der Leij en rijk geïllustreerd met foto’s, voornamelijk van Ilse Swank-Kornmann Rudi. Zij is fotograaf bij wijngaard Hoog Beek & Royen en wijnmeester bij het Nederlands Wijngilde Utrecht en zij werkt bij ByEmy winkel ‘t Wijnstraatje

Ideale decembercadeau!

‘Bevlogen Nederlandse Wijnvrouwen’ is het ideale kerst- of sinterklaascadeau en vooral heerlijk leesvoer bij een goed glas wijn. Een absolute must voor elke wijnliefhebber!

  • Direct contact met Focus op wijn:
  • Tel. +31 (0)6 27129075
  • E. info@ilsetta.nl