Wijnwedstrijd!

De eerste Nederlandse wijnwedstrijd in Utrecht!

Prijswinnaar is het wijndomein ‘De Deelgaarderberg’ 

Zeer mooie Nederlandse wijnen
Rechts winnende wijn Solaris

Het evenement was helemaal uitverkocht. Meer dan 90 bezoekers. 

Een mooie competitie was er tussen de mooie droge witte wijnen uit 2018, die waren aangeleverd door de Nederlandse wijndomeinen:

Deelgaarderberg’ (Limburg)

Hoog beek & Royen’ (Utrecht)

 ‘De Planck’  (Limburg)

Hoeve Nekum’ (Limburg)

Landgoed Overst’ (Limburg)

 ‘Kleine Schorre’ (Zeeland) 

 ‘Betuws Wijndomein’ ( Gelderland)

Naesca Wijndomein’ (Zuid Holland)

Het panel van 9 mensen (3 sommeliers van de restaurants, vinologen van VVN, een Magister Vini, afgestudeerd vinoloog van de internationale opleiding WSET3) hebben de droge witte wijnen beoordeeld met behulp van een proefnotitie. 

De wijn van wijngaard Deelgaarderberg te Maria Hoop heeft de hoogste beoordeling gekregen.

Informatie over de prijswinnares:

Nicole Willems-Gielkenswas erg enthousiast om mee te doen aan de wijnwedstrijd in Utrecht. Zij hoopt dat mensen in Nederland de wijnen van eigen bodem meer gaan waarderen. Het gaat haar niet om haar eigen wijn, maar in het algemeen over alle Nederlandse wijnen. Volgens haar worden in Nederland zulke goede wijnen gemaakt. 

Ze wil de wijnen promoten opdat de restaurants de Nederlandse wijnen op de menukaart hebben zetten.

Als je Nicole hoort praten over haar wijngaard, de druiven, het fermentatieproces, het verzorgen van de druivenstokken en alles wat erbij komt kijken om een mooie wijn te maken, dan hoor je een vrouw praten, die kennis heeft van zaken. Samen ook met de kennis van haar man, Jos Wilms, die als landbouwonderzoeker voor de Universiteit van  Wageningen werkt, weten ze veel over het vinificatieproces en wijnbouw.

Wijngaard de Deelgaarderberg heeft een fles wijn van de Solaris (wit) gemaakt aangeleverd. Dit is een mooie fruitige witte wijn.

De wijn wordt ontsteeld en na 12 uur weken op pecto-enzymen geperst. Dan wordt er gist aan het sap toegevoegd om de gisting op gang te brengen. Het gistingsproces duurt ongeveer drie weken. De wijnen worden geheveld en dan rusten de wijnen om te rijpen. In 2019 is de wijn gebotteld. Deze wijn stond op de wedstrijdtafel en heeft gewonnen vanwege zijn prachtige aroma’s, smaken en balans.

Deze wijn wordt een weekend lang geschonken in het restaurant ‘Kantien’!

Welkom in restaurant ‘Kantien’
welkominkantien.nl/impressie/
Past een heerlijke Nederlandse wijn bij
Zoals bijvoorbeeld de Solaris van wijngaard Deelgaarderberg

Bij de opening van de wedstrijd was er een geconcentreerde stilte bij zowel het publiek als bij het panel.

De organisatie had voor ogen om de Nederlandse wijnen te promoten. 

De aanbieders (‘Vinhos dPortugal’, ‘HET WIJNMAGZIJN’, ‘Kwestie van Smaak’, ‘Advinum win & foodimport’) hebben hun heerlijke wijnen laten proeven en verkocht. 

Het publiek, die een van de restaurants (‘kantien’, ‘Le Jardin’ en ‘Concours’) kennen, sprak onderling lovend over deze restaurants.

De organisatie was in handen van: 

Maurice Warnier, Pauline Kalff , Ilse Swank 

Vinteur.nl

Focusopwijn.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *