Wijnwedstrijd!

De eerste Nederlandse wijnwedstrijd in Utrecht!

Prijswinnaar is het wijndomein ‘De Deelgaarderberg’ 

Zeer mooie Nederlandse wijnen
Rechts winnende wijn Solaris

Het evenement was helemaal uitverkocht. Meer dan 90 bezoekers. 

Een mooie competitie was er tussen de mooie droge witte wijnen uit 2018, die waren aangeleverd door de Nederlandse wijndomeinen:

Deelgaarderberg’ (Limburg)

Hoog beek & Royen’ (Utrecht)

 ‘De Planck’  (Limburg)

Hoeve Nekum’ (Limburg)

Landgoed Overst’ (Limburg)

 ‘Kleine Schorre’ (Zeeland) 

 ‘Betuws Wijndomein’ ( Gelderland)

Naesca Wijndomein’ (Zuid Holland)

Het panel van 9 mensen (3 sommeliers van de restaurants, vinologen van VVN, een Magister Vini, afgestudeerd vinoloog van de internationale opleiding WSET3) hebben de droge witte wijnen beoordeeld met behulp van een proefnotitie. 

De wijn van wijngaard Deelgaarderberg te Maria Hoop heeft de hoogste beoordeling gekregen.

Informatie over de prijswinnares:

Nicole Willems-Gielkenswas erg enthousiast om mee te doen aan de wijnwedstrijd in Utrecht. Zij hoopt dat mensen in Nederland de wijnen van eigen bodem meer gaan waarderen. Het gaat haar niet om haar eigen wijn, maar in het algemeen over alle Nederlandse wijnen. Volgens haar worden in Nederland zulke goede wijnen gemaakt. 

Ze wil de wijnen promoten opdat de restaurants de Nederlandse wijnen op de menukaart hebben zetten.

Als je Nicole hoort praten over haar wijngaard, de druiven, het fermentatieproces, het verzorgen van de druivenstokken en alles wat erbij komt kijken om een mooie wijn te maken, dan hoor je een vrouw praten, die kennis heeft van zaken. Samen ook met de kennis van haar man, Jos Wilms, die als landbouwonderzoeker voor de Universiteit van  Wageningen werkt, weten ze veel over het vinificatieproces en wijnbouw.

Wijngaard de Deelgaarderberg heeft een fles wijn van de Solaris (wit) gemaakt aangeleverd. Dit is een mooie fruitige witte wijn.

De wijn wordt ontsteeld en na 12 uur weken op pecto-enzymen geperst. Dan wordt er gist aan het sap toegevoegd om de gisting op gang te brengen. Het gistingsproces duurt ongeveer drie weken. De wijnen worden geheveld en dan rusten de wijnen om te rijpen. In 2019 is de wijn gebotteld. Deze wijn stond op de wedstrijdtafel en heeft gewonnen vanwege zijn prachtige aroma’s, smaken en balans.

Deze wijn wordt een weekend lang geschonken in het restaurant ‘Kantien’!

Welkom in restaurant ‘Kantien’
welkominkantien.nl/impressie/
Past een heerlijke Nederlandse wijn bij
Zoals bijvoorbeeld de Solaris van wijngaard Deelgaarderberg

Bij de opening van de wedstrijd was er een geconcentreerde stilte bij zowel het publiek als bij het panel.

De organisatie had voor ogen om de Nederlandse wijnen te promoten. 

De aanbieders (‘Vinhos dPortugal’, ‘HET WIJNMAGZIJN’, ‘Kwestie van Smaak’, ‘Advinum win & foodimport’) hebben hun heerlijke wijnen laten proeven en verkocht. 

Het publiek, die een van de restaurants (‘kantien’, ‘Le Jardin’ en ‘Concours’) kennen, sprak onderling lovend over deze restaurants.

De organisatie was in handen van: 

Maurice Warnier, Pauline Kalff , Ilse Swank 

Vinteur.nl

Focusopwijn.nl

Wijncursus

Proces van druif tot wijn

Opgeven wijncursus     

De interactieve cursus bestaat uit 5 avonden en is bedoeld om samen te praten en bewuster te genieten van wijn.

Tijdens de cursus zullen we samen ontdekken en proeven, dat elke fles wijn een bijzonder verhaal heeft . Per avond worden er wijnen geproefd, die afkomstig zijn uit verschillende delen van de hele wereld in combinatie met hapjes.

Druiven losmaken van het draad
Invloeden van buitenaf, zoals bijvoorbeeld wespen

Iedere cursusavond krijg je voldoende kennis en informatie te horen over de factoren die van invloed zijn op de kwaliteit van de wijn, de druivenrassen, het vinificatieproces, welke informatie de etiketten vertellen, de wijn-spijs combinaties en de methode achter het proeven.

Cursuskosten: 75 euro, incl. de te proeven wijnen met bijpassende hapjes en een bezoek aan de wijngaard.

Cursustijden: van 19.30-21.30 uur
Cursusdata:  


oogsten op wijndomein ‘De Planck’.

We hebben gisteren alle druiven geanalyseerd op suiker en zuur. De Pinot Noir heeft al zoveel suiker dat we besloten hebben om op zaterdag 21 september de Pinot Noir voor een van onze favoriete wijnen, namelijk de rosé wijn (Pinot Rosé) te gaan oogsten.
De oogstdata zijn:
Zaterdag 21 september
Weekend 28/29 september
Maandag 30 september of Dinsdag 1 oktober
Weekend 5/6 oktober
Wil jij je je aanmelden voor een van deze oogstdata mail dan even naar: 


‘Het is zover: de druivenoogst staat voor de deur!De druiven hangen er op dit moment prachtig en heel gezond bij. In het vroegste perceel zagen de spreeuwen dat al heel snel, daar gaan we een klein deel van de opbrengst missen…. We hebben nu netten gehangen, maar we blijven het wel heel goed monitoren, ook voor de Suzuki vlieg, vocht, wespen, reeën, dassen, wilde zwijnen.Het weekend van 28/29 september, dinsdag 1 oktober en het weekend van 5/6 oktober gaan we oogsten. Afhankelijk van het weer de komende weken gaan we misschien ook al een weekend eerder (21/22 sept.) of later (12/13 okt.) oogsten, maar dat kunnen we nu nog niet met zekerheid zeggen. Een dagje oogsten betekent een gezonde fysieke inspanning, gezelligheid en na afloop vermoeidheid, en een leeg hoofd’!
Wijndomein ‘De Planck’

Wijnbeurs met wijnwedstrijd uitverkocht!

Beste wijnliefhebbers,

De wijnen die aan de wijnwedstrijd meedoen zijn aangeleverd. 

Wij zijn er helemaal klaar voor en hebben er erg veel zin in!

We zijn helemaal uitverkocht!

Degene die een kaartje hebben besteld, zien wij aanstaande zondag 8 september om 15:00 uur in HoogHiemstraplein 51 in Utrecht.

Met vriendelijke groet,

De organisatie

Merlijn, Maurice, Pauline, Ilse

9 witte droge wijnen van Nederlandse bodem staan te popelen om beoordeeld te worden!

Eerste wijnwedstrijd met wijnbeurs

Op zondag 8 september 2019 vindt de eerste wijnwedstrijd van Nederlandse droge witte wijn uit 2018 plaats in Utrecht in het mooie Hooghiemstra gebouw.

Er zijn 9 Nederlandse wijndomeinen, die hun fles wijn mee laat doen. Vanaf 15:30 uur zal het jurypanel middels een proefnotitie de beste Nederlandse wijn beschrijven en beoordelen.

De aanbieders zullen heerlijke wijnen laten proeven.

En er zijn verschillende hapjes te nuttigen samen met veel andere wijnliefhebbers.

De volgende Nederlandse wijndomeinen doen mee:

  • De Planck’  (Limburg)
  • Hoeve Nekum’ (Limburg)
  • Landgoed Overst’ (Limburg)
  • Deelgaarderberg’ (Limburg)
  • Colonjes’ (Gelderland)
  • Kleine Schorre’ (Zeeland)
  •  ‘Betuws Wijndomein’ ( Gelderland)
  • Naesca Wijndomein’ (Zuid Holland)
  • Hoog beek & Royen’ (Utrecht)

De volgende aanbieders zullen hun wijnen laten proeven en kunnen ter plekke gekocht worden.

  • Vinhos de Portugal’ ( VdP) (Portugese wijn)
  • ‘HET WIJNMAGAZIJN’ ( Europese wijn)
  • Kwestie van Smaak’ (Duitse wijnen)
  • Advinum wine & foodimport (Bourgogne en Beaujolais)

Naast deze wijnen van de aanbieders zijn ook de Nederlandse wijnen, die meedoen aan de wedstrijd te proeven. Het wijndomein ‘Raar Saint Remi’ zal zijn Nederlandse rode wijn laten proeven.

In het panel zitten o.m. de sommeliers van de restaurants, vinologen van VVN, een master vinoloog, afgestudeerde vinoloog van de internationale opleiding WSET3.

Restauranthouders:

  • Kantien’ (KANTIEN is een eigenwijs restaurant vlakbij Utrecht CS en De Munt. Zij houden van alles wat met Holland te maken heeft en dat zie je terug op onze menukaart)
  • Le Jardin‘. (Uitgangspunt van dit restaurant met de Franse keuken is, dat er ambachtelijk en biologisch gekookt wordt met groenten en kruiden van het seizoen en ‘zo nu en dan’ een mooi stukje vlees, vis of gevogelte.
  • Concours‘(Restaurant met pure producten, de vier seizoenen en smaaksensaties. Het 3- 4- 5- of 6-gangenmenu wordt met zorg samengesteld door chef Alex Zeelenberg)

Vinologen:

  • Chris van de Meene (Magister vini)
  • Ruben van der Ven (vinoloog WSET3)
  • Ed Carper (register vinoloog) (Bestuurslid Communicatie VVN)

En drie wijnliefhebbers uit Utrecht.

De winnende wijn zal een weekend lang geschonken worden in ‘Kantien‘ een Utrechtse restaurant.  

De organisatie is in handen van:

  • Maurice Warnier (vinoloog, sommelier en wijngaardenier)
  • Pauline Kalff (vinoloog)
  • Ilse Swank (vinoloog en wijngaardenier)

8 september 2019 wijnbeurs met Wijnwedstrijd

Wanneer

zondag 8 september 15:00 – 18:00 uur

Entree​

Een ticket kost €12,50. Dit is inclusief een proefglas, Je kunt met je glas langs lopen om wijnen te proeven en kleine hapjes uitkiezen. ​​

reserveringen en betalingen vooraf. Bankrekening: NL13INGB0004168264

Helemaal weg van een bepaalde wijn? Je favoriete wijnen kun je direct bestellen bij de standhouder. De wijnen zijn niet direct in Hoog Hiemstra te koop.​

Waar

Hooghiemstraplein 51, 3514 AX Utrecht

Ervaringen:

Joscha & Merlijn:

Ilse heeft tijdens ons huwelijksfeest in Italië twee wijnproeverijen georganiseerd en gehouden. Ilse weet heel veel van wijn en kan er leuk over vertellen. En niet alleen de wijn zelf, maar ook de productie van wijn. Zo hebben we ook een tijdje in een wijngaard gestaan en kon ze van alles vertellen over het onderhoud en hoe de ranken groeien. Interessant en leuk om te horen!

Fijn is ook dat een wijnproeverij bij Ilse niet in een ‘stramien’ hoeft. Alle kans zo invulling aan je wijn proeven te geven als je zelf wil. Of je nu dichter bij haar gaat staan en door praat en vraagt over wat je proeft en hoe het werkt, of je neemt de ‘proeftijd’ om bij te praten met bekenden, of je de wijn nu uit wil spugen, of liever drinkt: Ilse gaat er heel soepel en prettig mee om. Ze maakte er een feestje van dat past bij ons! Wij en onze gasten hebben echt genoten!

Arnold en Myrna:

Wij hebben een wijnproefavond van Ilsetta bijgewoond. Wij mochten de wijnen proeven en aangeven welke smaken en geuren wij in de wijn konden herkennen.  Daarna vertelde Ilse op een hele leuke, spontane manier meer over de druivensoorten en over de streek waar de wijnen vandaan kwamen. Wij hebben een hele leuke en leerzame avond gehad met lekkere wijntjes dankzij de leuke en ongedwongen sfeer bij Ilsetta!

Proeverij

Ontdekken wat je lekker vindt?

Gezellig samen met je familie, vrienden, buren en/ of collega’s die graag wijn drinken, maar niet precies weten hoe je een wijn kan beoordelen.

Probeer dan  de wijnproeverij bij Ilsetta.

Elke fles wijn vertelt een verhaal: Het ene verhaal nog mooier dan het andere.

De kleren maken de man, maar de man is meer dan zijn kleren. Het etiket maakt de wijn, maar de wijn is meer dan het etiket.

Tijdens de proeverij gaan we samen luisteren naar de verhalen die wijnen vertellen.

Door te kijken naar het terroir, de druivenrassen en hoe de wijn gemaakt wordt, onderzoeken we waarom de wijn is zoals zij is. 

Bij Ilsetta staat de proeverij in het teken van doen: zien, ruiken en proeven.

Over smaak valt niet te twisten. Toch zullen we ontdekken dat wijn wel kan worden beoordeeld.

De geuren en aroma’s proeven is natuurlijk persoonlijk. De een ruikt  appels, leer, hout of chocola, terwijl de ander weer limoen, peer, hazelnoten of koffie ruikt. Sommigen denken helemaal niets te ruiken dan alleen een heerlijke wijn.

Een wijn beter omschrijven en weten hoe je wijn het beste kunt serveren, maakt de wijn jouw wijn.

Zo leer je zelf beoordelen welke wijnen bij jou passen.

Op de etiketten kun je al een deel van het verhaal aflezen,  weten welk druivenras erin zit en het gebied over de wijn die in de fles zit.

We zullen samen verschillende heerlijke wijnen gaan proeven, uit een zelf uitgekozen land met lekkere bijpassende hapjes.

  •  Je proeft verschillende wijnen uit een land, waar jullie voorkeur naar uitgaat.
  • Samen ontdekken welke aroma’s en smaken in de wijn zitten.
  • Bij elke wijn, die je proeft, krijg je informatie over het terroir, druivenras en het proces van vinificatie.
  • De wijnen die overblijven mag je houden.